Sójové mléko domácí výroby

14. srpna 2013 v 16:45 | Deborah |  Recepty zdravých jídel
Výroba je jednoduchá a sójové mléko přijde levně takže se domácí výroba rozhodně vyplatí
Co se k tomu potřebuje:
sója 2 hrnky se zalije vodou a nechá přes noc nebo 6 - 8 hodin nabobtnat
voda
mixér
vařečka
cedník plus bavlněná látka čistá nebo něco podobnýho
naběračka
velký hrnec
větší nádoba(y)

Postup je úplně jednoduchý a stačí si tedy udělat tak hodinku čas:
- přecedí se sója a dá se do mixéru spolu s litrem až litrem a půl vody a rozmixuje se to co nejjemněji
- vzniklá sójová kaše se dá do velkého hrnce a zalije se až čtyřnásobkem vody a pozvolna se vaří, tvoří se pěna, která se sbírá a vyhazuje
- pak se veme cedník s látkou a lije se mléko a cedí a přimačkává vařečkou
- mléko se dochutí a záleží na chuťových preferencích mně stačí med, špetka soli, vychladí se to a dá do jakýchkoliv nádob čistých a vymytých a frk s tím do lednice; mělo by se do čtyř dnů spotřebovat případně zamrazit
- tohle mléko se dá pak použít jak k vaření např. do kaše tak k další výrobě sójového sýra známého pod názvem tofu tak k přímé konzumaci, pro děti jde dochutit i vanilkou, jde z něho kakao, dá se do pudinku a prostě všude kde se používá mléko
- to co zbyde sójová drť se vyhazovat nemusí jsou z toho dobré karbanátky, dá se to přidat i do jiných jídel, při pečení chleba atd.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama