Duben 2013

Pampeliška

29. dubna 2013 v 10:05 Bylinky
Vlastnosti této rostlinky popsal už před tisíci lety perský filozof a lékař, jeden ze zakladatelů medicíny, Avicenna.

V BYLINKÁŘSTVÍ SE POUŽÍVAJÍ KVĚTY, LISTY I KOŘENY. SBÍRAJÍ SE NA PŘIROZENÝCH STANOVIŠTÍCH.
LISTY SE TRHAJÍ NA SALÁTY A PRO PŘÍMOU SPOTŘEBU A TO TY MLADÉ A MALÉ A NEJLÉPE V DOBĚ JEŠTĚ PŘED POUPATY. PAK JEDINĚ OKOLO LISTOVÉ RŮŽICE TY NEJDROBNĚJŠÍ, ALE LÁTKY V NICH UŽ NIKDY NEMAJÍ TU ÚČINNOST GRÁDY PRVNÍCH DNÍ JARA. KVĚTY NA PŘÍPRAVU SIRUPU SE SBÍRAJÍ V PLNÉM KVĚTU A TO SKORO CELÉ JARO A NĚKDY KDYŽ KVETE PAMPELIŠKA DVAKRÁT I ZAČÁTKEM PODZIMU TEDY PROSTĚ JAK JSOU A ZA DNŮ KVĚTŮ KDY JE MĚSÍC VE VAHÁCH, BLÍŽENCÍCH NEBO VE VODNÁŘI. A NEJVHODNĚJŠÍ DOBOU PRO SBĚR KOŘENŮ PRO ODVAR NEBO TAKÉ PRO NAHRÁŽKU KÁVY, NEBO PRO PŘÍPRAVU TINKTURY JE PRÁVĚ PODZIM A NEJLEPŠÍ JSOU DNY ASPOŇ PO KRÁTKÉM DEŠTI KDY SE LÉPE RYJÍ Z PŮDY A DNY KDY JE MĚSÍC VE ZNAMENÍ ZEMSKÉM KOZOROHU, PANNY NEBO BÝKA.

Pampeliška má tyto účinky:
- žlučopudné
- detoxikační
- močopudné
- posilující a upevňující imunitu
- protikřečové
- upravující trávení
- čistící a působí v tomhle ohledu hlavně na játra
- urychlující metabolismus

Zdravý salátek: Mladé listy pampelišky lze použít na přípravu skvělých salátů. Stačí jen přidat olivový ole a sýr nebo smetanu.
Lze přidat i k jinému listovému salátu nebo i k ledovému. Dochutim po svém, ale není to tu třeba. Pampeliškové listy mají specificky a po svém nahořklou až hořkou chuť. Podle chuti i vzhledu hodně připomíná snad i příbuzný to druh salátu rukolu.Takže chuť pampelišky listu je hodně výrazná a opravdu ten kdo ji nemusí hodně hodně moc až se mu příčí tak je vysoce pravděpodobné, že pampeliška není pro něj vhodná a prostě nepotřebuje ji a platí to i naopak kdo po té chuti prostě až baží aby ochutnal první lístky ten pampelišku většinou opravdu potřebuje, prospěje mu, vyčistí mu játra apod.

Vnitřně se používají alkoholové či vodní výtažky. Pomáhají při:
- nemocích trávicího ústrojí
- onemocněních ledvin
- nedostatečnosti krve
- skleróze
- alergiích

Avšak pozor! Nadužívání přípravků z pampelišek může vést k nadměrné tvorbě žluči. A tak všeho s mírou zde rozhodně platí a také co je zdravé není povelem pro nadužívání. Tyhle věci v bylinné léčbě prostě platí a NIKDY na to nezapomínáme.

(na pomoc při psaní článku jsem vzala Recepty pro zdraví 4/2013)

Pro energii

29. dubna 2013 v 9:13 | Deborah |  Aromaterapie
Cítíš se unavená , bez života, chybí ti energii? Pak se doporučuje sáhnout po vůních a aromatických olejíčcích pro povbuzení k výkonu. Jsou to například:

Bazalka ta podporuje praktičnost, koncentraci, působí proti únavě...

Citronela ta napomáhá koncentraci, komunikaci a zraněné duši...

Rozmarýna ta podporuje vztahy, sebevědomí, vize...

Skořice vytváří asociaci domova, bezpečí...

Zázvor podporuje iniciativu, sebedůvěru, výkon...

Vzpomenout se dá jak se cítíš kdyš přivoníš nebo krájíš pomeranče, citrony a citrusové ovoce, když krájíš a loupeš zázvor a připravuješ z něho, když pečeš a používáš skořici. Hodně typická je vůně rozmarýnu. Ale kdo má vyšší krevní tlak raději se ji ve větší míře vyhne. Tyto vůně mají opravdu vliv na psychiku a to takový , že nabudí a dodají energii sílu třeba v něčem pokračovat nebo i začít.

Pokud se potřebujeme vybičovat k nějakému výkonu, např. potřebujeme složit zkoušku, uklidit byt, zvládnout pohovor, vybereme si právě tyto vůně a tyto olejíčky. Dodají energii, zvýší naší duševní a fyzickou výkonnost, zlepší koncentraci a zbystří smysly.


Co dokáže aromapsychologie?

29. dubna 2013 v 9:13 Aromaterapie
Výpisky z článku v dubnové Meduňce:

Na obor aromapsychologie můžeme nahlížet jako na nový perspektivní směr, který se zabývá vzájemným působením aromaterapie a psychologických technik na celkový stav člověka.

Rozdělení vybraných éterických olejů podle jejich vlastností:
Nejvíce povbuzující účinky (povzbuzují k výkonu ) má:
bazalka
citronela
rozmarýna
skořice
zázvor
Nejsilnější adaptační účinky (doplňují nám síly a pomáhají nám přizpůsobit se novým situacím a změnám) má:
borovice
eukalyptus
jalovec
máta
palma rosa
Nejsilnější relaxační účinky (pomáhají nám relaxovat a zbavovat se stresu) má:
heřmánek
hřebíček
levandule
mandarinka
meduňka
Nejlepší stabilizační účinky (významně uhlazují naše emoce) má:
jasmín
kadidlovník
pomeranč
růže
santal
Nejvíce harmonizační účinky (celkově harmonizují) má:
kadidlovník
myrha
santal

Pleťová voda FIALKA

27. dubna 2013 v 16:57 | Deborah |  Kosmetika vlastní výroby
Datum sběru: 26.dubna
Datum výroby: 26.dubna
květy fialky vonné cca kolem jedné hrsti
voda Aquila
ingredience pro uchování a pro větší účinnost


Postup výroby:
Fialky dávám napařit do páry, vložím do čisté skleničky a zaliju neperlivou vodou. Takhle nechám luhovat i dva dny. Aby květy pustily co se dá dám i do vodní lázně. Scedím a přidám další ingredience pro uchování a také pro větší účinnnost. Může se i čistý líh - návodů, postupů i ingrediencí co se dá použít je na internetu spousta. Já se jich držím, ale přidávám své vylepšené metody a inovace a některé z nich držím v tajnosti.
Mám na dvě lahvičky ;-)
A protože chci aby voda i trochu voněla liju do připraveného rozprašovače kde je zbyteček voňavé vody. A druhá lahvička ještě menší a nic už nepřidávám jen sliji a pleťová voda bude tak přírodní a v modré inkoustové barvě.

Falešný špenát

27. dubna 2013 v 16:57 | Deborah |  Recepty zavařování, konzervace
Falešný špenát do zásoby z kopřiv:
KOPŘIVY PŘÍMO NEPĚSTUJI, ale jde o kopřivu sbíranou v maximálně čistém prostředí, pro sebe esbírám do zásoby, ale vždy podle potřeby. Kopřivový špenát, který plně nahradí špenát je jednoduchou záležitostí.
Kopřivy se spaří vroucí vodou a nechají na sítu okapat.
Pak už je to rychlé. Smotají se lehce do roličky a nakrájí na jemno. Může se zmrazit nebo hned využít do nádivek. míchaných vajec, omelet, do polévek, bramboráků atd.

KOPŘIVA nálev

27. dubna 2013 v 16:56 | Deborah |  Recepty nápojů, čaje, lektvarů
Nejlepší nálev se připraví z mladých kopřiv. Ustřižené jsou konce kopřiv za suchého dne ve dnech úplňku ve Štíru. Kopřivu tak lze použít čerstvou nebo nasušit. Pro nejlepší účinky detoxikace organismu se kopřivový nálev pije za ubývající Luny.

- čerstvé kopřivy dávám na 1,5 litru jednu plnou dlaň nebo dvakrát vemu z košíku
- zaliju vařící vodou a pod talířkem nechám luhovat
- sliju a naliju první šálek teplejšího nálevu ( kopřivu nepiju ze zásady nikdy příliš horkou)
- zbytek sliju do prázdné čisté láhve a tak mohu kdykoliv během dne pít
- nesladím ani nijak neochucuji, ale dá se citron i med či sirup

3X BYLINKY ODKAZY

27. dubna 2013 v 16:29 | Deborah |  ODKAZY
LÉČIVÁ PŘÍRODY ---------- http://www.lecivapriroda.cz/herbar/

BLOG O BYLINKÁCH ---------------------------------http://ivet.netstranky.cz/lecive-bylinky-v-jed.html

DIVOKÁ KUCHAŘKA ---------------------------------------- http://fenix.savana.cz/doku.php

Smoothies a koktejly

25. dubna 2013 v 21:05 | Deborah |  Recepty zdravých jídel
JAHODOVÉ SMOOTHIE
suroviny a): 5 větších jahod čerstvých, jogurt bílý jeden kelímek, semínka sezamu 2 lžíce, trochu mléka dle potřeby
suroviny b): mražené jahody klidně 1 hrnek a jinak stejně
obměňovat se dají semínka: sezam, lněná, konopná

SMOOTHIES MALINA
šálek mražených malin
kelímek bílého jogurtu
menší banán
vanilkový sirup na dochucení
mléko podle potřeby

BROSKVOVÉ SMOOTHIE
hrnek pokrájených broskví
1 banán
bílý jogurt s lžičkou vanilkového sirupu pro efekt vanilkový jogurt
mléko
pomerančová šťáva

HROZNOVÉ SMOOTHIE
2 šálky červeného hroznového vína
šálek bílého jogurtu
podle potřeby nízkotučné mléko
a může , ale nemusí být cukr na oslazení

KIWI HROZNO
2 zralá kiwi
šálek růžového hrozna
tohle "smoothie" stačí dolít neslazenou minerálkou, sodou, i vodou a přidat led

KIWI-JAHODA SMOOTHIE
ovoce na tohle smoothie k sobě chuťově ladí a vzniklý nápoj je lahodný a plný vitamínů, stačí si připravit a následně rozmixovat:
2 oloupané a nakrájené kiwi
5 větších čerstvých jahod nebo vzít šálek mražených
200 ml bílého jogurtu
sezamová nebo lněná semínka
dolít s mlékem podle svých představ
a to je vše a podává se hned po zpracování


BORŮVKOVÉ SMOOTHIES S JOGURTEM A BANÁNEM
- hlavní surovina jsou BORŮVKY mražené a když jsou tak nejlepší čerstvé v množství alespoň 1 - 1,5 šálku
(potom půl šálku mražených jahod , ale ty už nemusí být, záleží kolik je k dispozici borůvek)
- 1 středně velký banán
- bílý jogurt standartní kelímek 150 ml
- šálek mléka i lze vzít sójové
- vanilka přímo vnitřek z tobolky nebo vanilkový sirup na dochucení

BANÁNOVO-KOKOSOVÉ SMOOTHIE
1 banán
1 šálek kokosového mléka i ze samovýroby
2 lžíce vychlazeného bílého jogurtu
množství dle potřeby mléka ořechového, normálního kravského nebo sójového

Pomerančová pochoutka

25. dubna 2013 v 20:34 | Deborah |  Recepty zavařování, konzervace

A můj postup a recept:
- 3/4 kg pomerančů jsem pokrájela na čtvrtky a vybrala dužninu tím pádem tam nepřišla hořká bílá slupka, čtvrtky pomeranče jsem rozkrájela na menší kousky
- pomerančovou šťávu co stékala jsem odchytávala do misky
- silný nálev z máty a stačí 3 - 4 lžíce k ochucení
- cukr krystal dala jsem bez trochy necelý půl kila
- a jeden Gelfix na půl kila cukru a kilo ovoce co příliš neželíruje jeden , ale to množství jsem si upravila po svém jak je výše uvedeno a i tak a příště cukr uberu pro někoho byla dost sladká
-- tohle vše se dá do pekárny nastaví program a během hodiny až hodiny a půl je zavařenina hotová plní se do čistých sklenic a dobře uzavře, při větším množství raději i popíše datumem. Pak se s ní v kuchyni dá kouzlit. Na palačinky, kukuřičné palačinky nebo placky byla výborná, na chléb s máslem, do bílého jogurtu, na chléb s máslem a tak dále.

Aktualizace

25. dubna 2013 v 20:20 | Deborah |  Informace,kontakty i odkazy
O ČEM JE TENHLE BLOG --AKTUALIZUJU:

JSOU TU ČLÁNKY O ČARODĚJNICTVÍ, ASTROLOGII, ALTERNATIVNÍ MEDICÍNĚ. FOTOGRAFIE PŘÍRODY ROSTLIN I BYLINEK A TO MÉ VÝPĚSTKY I FOCENO VE VOLNÉ PŘÍRODĚ. DÁLE VÝTAHY ČLÁNKŮ CO ZAUJALY VE SKVĚLÝCH ČASOPISECH NAPŘ. MEDUŇKA, REGENERACE, RECEPTY PRO ZDRAVÍ. DÁLE MÉ VLASTNÍ RECEPTY NEBO CO MNĚ INSPIROVALO. HISTORIE A ZAJÍMAVOSTI KOLEM ROSTLI, MAGIE ROSTLIN I PŘEKLADY ZE ZAHRANIČNÍCH STRÁNEK. DÁLE VYZKOUŠENÉ RECEPTY I S FOTKAMI JAK SE TO POVEDLO ČI NEPOVEDLO. SEBRANÉ RECEPTY ČARODĚJNICKÉ Z BYLINEK I JINÉ, K JÍDLU I PŘÍMO K ČAROVÁNÍ. OBČAS LUNÁRNÍ KALENDÁŘ. CHYSTÁM SE I NA HISTORII ČARODĚJNICTVÍ A VŠE KOLEM.