Říjen 2012

Halloweenské sýrové dýňové pečivo

28. října 2012 v 18:21 | Deborah |  Čarodějnické recepty
Autor tohohle receptu jsem já. Určitě se inspirujte. Množství ingredience jdou lehce opravit tak aby vzniklo tukové těsto.
SUROVINY:
polohrubá mouka 250 gr
tuk nejlépe máslo změklé 150 gr i malinko více
trochu soli
jedno celé vejce
půl lžička papriky sladké a půl lžička mletého muškátového oříšku pro čarodějnou moc a lze i vynechat
60 - 70 gr jemně nastrouhaného sýru Eidam
150 gr - 250 gr dýně buď nastrouhat nebo rozsekat v choperu a přidat do těsta a zde už kontrolovat konzistenci těsta a dýni podle toho přibrat ubrat atd.
ještě je potřeba jedno vejce na potření a pak nepovinně nějaký posyp: sezamové semínko, slunečnice, lněné semínko nebo i mák.

1.Těsto se zpracuje. Do mouky se dá změklé máslo, vejce, sýr, koření, dýně. Jak je těsto pěkně hladké dá se do mikrotenového sáčku a nechá se klidně i pět hodinek odležet v lednici.
2. Těsto se pak odkrajuje a z vyváleného těsta se vykrajují jakékoliv tvary např. hvězdy. Položí se na plech a potře se rozšlehaným vejcem.
3. Předehřeje se trouba. Hvězdy se posypou sezamem, lněným semínkem, slunečnicí nebo mákem i mletou paprikou . Dá se péct. Za 15 - 20 minutek je upečeno, sesype se na plech č.2 nebo talíř a klade se další várka. Uvedené množství těsta je na zhruba 72 kousků.


Šípková polévka

28. října 2012 v 18:17 | Deborah |  Čarodějnické recepty
Co se potřebuje na polévku:
300 gr šípků
1 l vody
75 gr másla
2 lžíce mouky
1 lžíce cukru
sůl
2 žemle
K této polévce je dále potřeby dostatku času a také trpělivosti. Z procházky se přinesou šípky, které se musí pořádně omýt. Dále přepůlit a vyjmout jádřinec a očistit od chloupečků pomocí špičky nože. Znovu pod studenou vodou propláchnout.
Takto připravené šípky se pak vaří zhruba půl hodiny v osolené vodě (cukr jsem nedala). Pak jsem měkké šípky rozmixovala. Má se protřít sítem a promixovat. Jsou-li však šípky dobře očištěné od chloubků a semíneček jde to i takhle. Vznikle šípkové pyré, které se pak naředí vodou podle potřeby a znovu uvede k varu.
Z másla a mouky se připraví jíška. Přidá se do polévky a znovu povaří. Žemle se nakrájí a opečou a sype se s tím talíř polévky.

Dýňová polévka

28. října 2012 v 18:17 | Deborah |  Recepty zdravých jídel
Při vaření a nákupu se řídím heslem: nakupuj čerstvé, zdraví prospěšné, sezónní potraviny. Na podzim je nejlepší hroznové víno, červená řepa, hrušky, jablka, švestky, dýně; Při nákupu záměrně i když láká velice převelice zapomínám na exotické ovoce ananas, mango, nebo i avokádo. Chutnají a jsou zase lepší než nabízet dítěti jen bonbonky, ale zařadit je do stravy v menším množství nebo až v zimě třeba do exotických salátů.

JEDNA PODZIMNÍ POLÉVKA Z DÝNĚ

500 gr dužniny z dýně hokaidó
1 cibule
1 stroužek česneku
kousek oloupaného jemně posekaného zázvoru
vývar zeleninový 1l i z kostky
1 dl smetany
1 lžička másla
mletý pepř
sůl

Bylinkové brambory

28. října 2012 v 18:16 | Deborah |  Recepty zdravých jídel
Rubriku mám vytvořenou dlouho a dlouho zůstala prázdná. Nechci zakládat další blog nějak jsem se teď víc rozvařila a ráda sem přidám recepty a návody s knížek i vlastní originály na recepty zdravých jídel zejména pro maminky s dětmi třeba jen pro inspiraci jak řeším jídlo svěho a dětí já.

Asi tak po sto let mně napadly dnes urobit bylinkové brambory. ;) a neměly chybu. Je to super jídélko pro děti a hlavní bod je nepřehánět to s olejem a česnek kdo nesnese nemůže tak vynechat nebo i nahradit česnekovým granulátem.

BYLINKOVÉ BRAMBORY

Pro dospělého a dítě stačí z pěti středně velkých brambor:
brambory
sůl minimum nebo vůbec (pozn. jde to a chuť nahradí bylinky)
olivový olej
zelené bylinky už ty mražené (bazalka, petrželka, zelená nať cibulky)
dva stroužky česneku
Brambory se oloupou, omyjou a nakrájí na střední plátky. Pokladou se na pečící papír, potřou se olejem se solí. Dají se do vyhřáté trouby péct. Do trochu oleje se dají vybrané bylinky plus prolisovaný česnek. V polovině doby pečení se touto směsí potře.
Zelenina k tomu třeba zrna kukuřice připravená ke konci pečení též v troubě.


Recepty z jablek plus fotky

22. října 2012 v 10:02 | Deborah |  Recepty zavařování, konzervace

Kolečka sušených jablek

Jablka v jakémkoliv množství

voda a lžička soli

vykrajovač na jablka

Jablka se oloupou, přeříznou napříč a vykrajovačem se vykrojí středy, poté se nakrájí na kolečka. Namočíme do studené vody se solí. Vyndáme. Rozložíme v sušičce a kolečka necháme uschnout. Sušit se dá i na bambusových tyčkách v troubě - dvířka se nechají po dobu sušení otevřená, dává se do vyhřáté trouby na 40° a z počátku se suší na 60° - 70°v závěrečné fázi se snižuje opět na 40°.

Na plátky se dají takhle pěkně nakrájet i čtvrtečky, sušit v klasické troubě

Jablečné želé s lístky růží

Je na to potřeba 1/2l čisté jablečné šťávy, 30 čistých, chemicky neošetřovaných a těch nejvoňavějších okvětních lístků růží, 250 gr cukru

Růžové lístky se zalijí vroucí vodou, poté ochladíme ve studené a plátky necháme oschnout - prostě aby byly čisté a zbavené všeho co by pak škodilo. Jablečnou šťavu s cukrem uvedeme k varu na 5 minut. Pak další 4 minuty vaříme s přidanými plátky růží. Pochvíli zjistíme zda již směs želíruje, klasicky odhadem kápnutím na nějakou podložku. Pokud ne, tak vaříme klidně o něco déle. Tuto zajímavou směs plníme do sklenic a dobře uzavřeme.

(Recepty jsou z časopisu Paní domu září 2012, mám je ale trochu pozměněné podle sebe tedy postupy, množství surovin zůstává)

Další recept je na jablečný ocet

je zadarmo, velice jednoduše se dá vyrobit a je jen otázka několik dní kdy ho lze začít užívat:

1.krok nastrouhají se celá jablka a šup s nimi do sklenice
2.krok postupuje se podle návodu a takhle to vypadá zhruba za čtyři dny:
3.krok po týdnu přichází první scezení

4.krok dá se ve sklenicích na jeden týden do chladničky
5. krok další scezení a přenesení na chladné tmavé místo nejlépe sklep a to na dobu 21 dnů

6. tohle je výsledek po dalším scezení a ocet se může užívat

Dva kilogramy kyselejších šťavnatých nejlépe letních jablek se omyjí a nastrouhají se celá i s jádřincem a vloží se do čisté skleněné nádoby. Zalije se studenou vodou tak aby bylo o 5 cm než jablka. Pozná se to až za pár hodin jablka jdou nahoru. Pak se nechá týden někde na teplém místě a přikryté víčkem a dvakrát denně se promíchá dřevěnou vařečkou. Po týdnu se přecedí a opět se nechá týden stát tentokrát v chladničce. Opět scedíme a znovu uzavřeme a dáme na 21 dnů na temné chladné místo. Po uplynutí této doby přelijeme přes plátýnko, nalijeme do tmavých lahví a takhle se dá skladovat v chladničce rok.

Kde všude můžeme jablečný ocet používat?

- při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
- Pomáhá při celkové únavě a rekonvalescenci.
- Je velmi účinný při nemocech srdce, vysokém krevním tlaku a cholesterolu.
- Doporučuje se i při redukci váhy.
- Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
- Večerní nápoj připravený s 2 dl vody s přípravkem jedné lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev..
- Postižené místo po bodnutí hmyzu je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
- Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžíci jablečného octa.

Redukční jablečná kúra
Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že 3x denně popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 2 lžic jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.

JABLEČNÝ SIRUP

Výborný prostředek proti nachlazení, podává se při kašli, chrapotu, horečce, protože uklidňuje a celkově posiluje oslabený organismu.
1 kilogram jablek, 1 litr vody, 2 polévkové lžíce třtinového nebo ovocného cukru
Jablka se nakrájí na kousky, ve voddě je uvaříme doměkka a pak pečlivě přecedíme. Do získané šťavy vsypeme třtinový nebo ovocný cukr. Zdravější varienta je přidáli se lžíce sirupu javorového nebo agávového nebo jen medu. Může se použít ječný, rýžový či kukuřičný slad. vše se vaří až do doby kdy začne směs houstnout do podoby sirupu. pak se odstaví z ohně, nalije se do nahřátých sklenic a uchová se v chladu a temnu. Denně se užívá 3 čajové lžičky tohoto syrupu.

RECEPT na JABLEČNÉ ŽELÉ

750 ml jablečné šťávy, 200 gr lipových květů, želírovací přípravek

Květy se zalijí jablečnou šťávou a přikryté se nechá 12 hodin odstát. Pak se přecedí a smchá se v poměru 1:1 s želírovacím přípravkem, dle návodu. Povaří se 5 minut a vzniklé želé se naplní do sklenic. Uzavřené sklenice se obrátí dnem vzhůru a to je vše.

(Z brožury Podzimní čarování recepty pro zdraví od Simony Procházkové)

LAHODNÝ DENNÍ ČAJÍK

i pro děti

2 díly sušených jablek, 1 díl listu maliníku, 1 díl listu jahodníku, 1 díl listu ostružiníku, 1 díl meduňky a tu lze nahradit mátou či heřmánkem

Všechno se to promíchá a na půl litru vroucí vody se píše 1,5 lžíce této čajové směsi a louhovat 10 minut a pak scedit. Čaj můžou už děti od 6.měsíců, ale musí se ještě ředit. Jinak pro děti od tří let výbornou nahrážkou za černé čaje a vůbec moc zdravý nápoj. Ještě dávkování:

pro děti od půl roku do 3 let 1 čajová lžička již hotového čaje do 2 dcl vody

od 3 - 5 se zvyšuje dávka na 2 čajové lžičky do 2 dcl vody

starším dětem se čaj ředit nemusí

a uvedené bylinky čas od času střídáme to aby se nevytvořil návyk

Čajík z jablečných plátků

Nasušíme si do zásoby plátky jablek. Hodí se pro přípravu mnoha čajových směsí a hlavně tyhle čajíky jsou vhodné pro děti.

Tenké plátky přelijeme vodou a necháme 30 minut louhovat. Může se kombinovat s jabloňnovými květy. Tento čaj působí mírně močopudně a projímavě. Cenné látky v něm obsažené uklidňují nervovou soustavu.

Dětský čajík při bolestech bříška

1/2 lžičky kmínu a 4 lžičky sušených jablek: obě tyhle přísady vaříme v 3 dl vody asi 10 minut, pak scedíme a podáváme během dne.

JABLKO K VEČEŘI

Teplé toasty s jablky a sýrem
400 g veky, 40 g másla, 150 g šunky, 3 - 4 jablka, 100 gr cibule, 100 gr plátkového sýra, 100 gr oleje.Veku nakrájíme na silné plátky a opečeme na oleji. Na plátky veky klademe plátky šunky, kroužky cibule, plátky jablek lehce opečených na másle a navrch položíme plátek sýra. Ozdobíme kroužkem cibule a v grilu nebo troubě necháme sýr roztavit.

A jak jsem si s tímhle zajímavým receptem poradila já:

Celozrnný rohlík čerstvý jsem nakrájela na plátky a já neopékala. Hezké velké jablko jsem omyla, osušila a nakrájela na čtvrky. Ty jsem o čistila od jadérek, šťopky a na tenko pokrájela. V pánvičce jsem rozpustila máslo a na něm jablíčka opekla. A pak na kousek rohlíku položila jablko, na to půl přehnutého plátku sýra a roličku anglické slaniny a sepnula špejlí. Dala jsem na cca minutku do mikrovlnky a tohle rychlé občerstvení též nezklamalo.


Mandlové mléko

21. října 2012 v 10:21 Čarodějnické recepty
Existuje mnoho receptů na toto mléko. Tenhle patří mezi ty jednoduší. Stačí 80 gr mandlí a voda 700 ml.

Sehnat se dají oloupané mandle nebo si je přípravíme jednoduše tím, že mandle spaříme horkou vodou necháme stát až 10 hodin a lehce oloupeme. Mandle se rozsekají v choperu. Takhle připravené mandle se zalijí na 3 hodiny uvedeným množství vody a 3 hodiny se louhuje. Pak se může ještě pomixovat a přecedit. Scedí se. A to je vše. Pro nápaditější lidičky mandlová drť se dá ještě využít takže žádná škoda.
Mléko se dá osladit třtinovým cukrem či medem.

Vzniklé mléko je pro rychlou spotřebu - neskladuje se. Zato se dá pít jak studené tak i teplé a lze i takto nahradit obyčejné mléko všude kde se přidává, tedy i do pudingů, nápojů kakaového typu i kávy, do těsta při pečení apod.

A pro čarodějnické účely podle Cunnighama přikládám:

Mandle (Prunus dulcis)
Planeta: Merkur
Živel: Vzduch
Energie: peníze, léčba!!

Babí léto

21. října 2012 v 10:00 | Deborah |  Fotky květin, hmyzu, přírody

1. v truhlíku co je máta, nové přírůstky máty je na podzim vřes

2.šalvěj, máta a místo rozmarýny vřes

3. rozmarýna

4.calanchoe
5.

Co dát na vlasy k ozdravení I.

20. října 2012 v 17:10 | Deborah |  Kosmetika vlastní výroby
rychlé, levné, jednoduché masky na vlasy vlastní výroby se najdou na stránkách:

Vlasy si lze zkusit ozdravit maskami, zábaly a séry. Plno si jich lze vyrobit doma za snesitelné náklady.

CHCI ZKUSIT MASKU NA VLASY BANÁNOVOU:
Dodává vlasům B, K, A, draslík, tedy vše důležité pro zpevnění a ozdravení.
Příprava: banán se rozmačká, žloutek, olivový olej lisovaný za studena 4 lžíce), miska, špachtle nebo čistý nástroj na smíchání
Nanáší se na vlasy a nechává se působit 20 minut, pak se opláchne. Takto se aplikuje každý týden do zregenerování vlasů.

A výsledky: jsou po tom docela pěkné vlasy a lesklé a nemusí se pouřít pěnové tužidlo; jedinou chybičku to mělo, že i po delším vymývání zůstaly na vlasech banánové drobky vláknina a musela jsem je mechanicky vyčesat. Takže maska dle mé zkušenosti není až tak 100%ní nebo nějaká chybička z mé strany. Tahle maska je spíše pro lesk vlasů a na poničené vlasy reaguje tak jak je psáno. Doporučení tedy ano, ale na vlasy sice zdravé, ale bez lesku.

Olejová kůra proti třepení konečků
Účinky:Vyživuje vlasy a zaceluje třepení konečků.
Je potřeba 50ml oleje z pšeničných klíčků, 4 kapky oleje ylang-ylang, 2 kapky jasmínového oleje
Při vlastní výrobě se postupuje takto: Smíchají se všechny olejíčky a směs se nanese na ručníkem vysušené konečky vlasů. Vlasy se zabalí do folie a zakryjí se zahřátým ručníkem.Nechá se asi 2 hodiny působit a pak se smyje.

Ze zahraničních stránek mně zaujaly tyhle dva recepty, který chci též vyzkoušet:

Avokádová maska
je třeba jednoho zralého i mírně přezrálého a tedy cenově výhodnějšího avokáda a jeden bílý tučnější jogurt. Z avokáda se vydlabe dužnina a rozmačká se a smíchá se s jogurtem. To je vše a aplikuje se stejně jako ostatní masky, nechá se krátce působit a pak se smyje.
Pecka od avokáda se nechá usušit, zasadí se do květináčku a za pár měsíců vyroste avokádový keříček i k zastřihování.

Jasmínová vzpruha na vlasy
tady už je toho potřeba více
1/8 šálku jojobového oleje se zahřeje 30 sekund v mikrovlné troubě
1 žloutek pokojové teploty rozmíchaný se vmíchá do j.oleje
přidá se 2 lžíce sirupu na kašel
1 kapka jasmínu pravého tedy žádný falsifikát tedy drahý esenciální olej nebo extrakt, či při nejhorším při nesehnatelnosti předešlých variant jasmín v jojobě.

Cibulačka cibulová vylepšený originál

6. října 2012 v 16:22 | Deborah |  Čarodějnické recepty

máslo

3 velké cibule

4 jarní cibulky

vývar v kostce

sůl sladká paprika

kousek nivy + mouka + vejce

opečené rohlíky

..................................................................................................................................................

Cibule se pokrájí na půl kolečka stejně

tak mladé cibulky. Zelená nať se odloží stranou.

Osmahne se na oleji či jiném tuku. Mírně se osolí.

Popráší se paprikou. Přilije se předem připravený vývar

v kostce nebo i svůj domácí.

Na zavářku se rozstrouhá sýr přidá se vejce a mouka. Z nivověho

těstíčka se lžičkou vykrajují knedlíčky a zavaří se přímo v polévce

ke konci vaření. Posype se natí i jinými zelenými bylinkami to co je k

dispozici. Výborná je s opečenými rohlíky.