Kari a další směsi koření tentokrát vlastní výroby

27. prosince 2011 v 20:46 | Deborah |  Koření
Kari nebo někdy též anglicky curry je sypká, jemně zrnitá směs koření, barvy od zlatožluté do žluté, může též přecházet ke žlutozelené až hnědé, záleží na použitém koření a hlavně na poměrech koření ve směsi.

Zde je ostřejší varianta curry:
45% kardamomu
14% černého pepře
11% hřebíčku
11% kmínu
10% skořice
3% muškátového oříšku
3% muškátového květu
3%chilli koření

Koření se pomele případně roztluče v hmoždíři. Vše se dá též koupit již pomleté. To se všechno smíchá podle uvedených poměrů a je to připravené k použití.

ZAJÍMAVOST O KARI
- Nejcharakterističtějším indickým kořením pro nás je karí. Ale pozor! Slovo karí označuje tři různé věci. Především jsou to sušené listy rostliny Murraya Koenegii, jež se užívají co koření. Za druhé je to kořenná směs karí, v níž obvykle listy karí nejsou. A konečně je karí způsob přípravy zeleniny nebo masa, jakási omáčka, pikantní sos, jenž vůbec nemusí obsahovat ořennou směs karí, a přesto je to karí.

U nás se koření karí běžně dostane ve všech potravinářských obchodech, chcete-li však vyhrát a vyrobit si kari sami, je zde několik různých předpisů, protože není karí jako karí:

- 4 díly zázvoru
4 díly koriandru
3 díly kardamomu
2 díly kmínu
2 díly pískavice řecké seno
1 díl chilli nebo pálivé papriky
1 díl pepře
1 díl šafránu
1 díl sladké papriky

- 7 dílů koriandru
4 díly chilli
2 díly kmínu
2 díly hořčičného semínka
1 díl pepře
1 díl zázvoru
1 díl hřebíčku
1 díl skořice
1 díl máku

Další recepty na karí:
- 6 dílů koriandru
3 díly zázvoru
2 díly kmínu
2 díly fenyklu
2 díly chilly
1 díl hořčičného semínka

- 6 dílů koriandru
3 díly zázvoru
1 díl kmínu
1 díl koření chilli
1 díl šafránu
1 díl máku

- 6 dílů koriandru
3 díly pepře
2 díly kurkumy
2 díly nového koření
2 díly pálivé papriky
2 díly kardamomu
1 díl zázvoru

- 4 díly koriandru
2 díly kmínu
1 díl fenyklu
1 dil chilli
1 díl pepře
1 díl zázvoru
1 díl máku

- 4 díly koriandru
2 díly zázvoru
1 díl fenyklu
1 díl chilli
1 díl pepře
1 díl kmínu

- 15 dílů kardamomu
5 dílů pepře
4 díly hřebíčku
3 díly kmínu
3 díly skořice
1 díl koření chilli
1 díl muškátového květu
1 díl muškátového oříšku

- 10 dílů kardamomu
10 dílů skořice
4 díly hřebíčku
4 díly kkmínu
2 díly muškátového oříšku
1 díl kurkumy

- 9 dílů kardamomu
2 díly skořice
2 díly hřebíčku
2 díly kmínu
2 díly pepře
1 díl muškátového oříšku
1 díl muškátového květu
1 díl šafránu

- 7 dílů kardamomu
7 dílů skořice
3 díly hřebíčku
3 díly kmínu
1 díl muškátového oříšku
1 díl muškátového květu
1 díl šafránu
- a teď něco žlutějšího podle složení:
20 dílů kurkumy
10 dílů koriandru
4 díly pískavice
4 díly pepře
3 díly kmínu
2 díly zázvoru
1 díl muškátového květu
1 díl koření chilli

- 12 dílů kukumy
8 dílů koriandru
4 díly kardamomu
4 díly pepře
3 díly kmínu
2 díly pískavice
2 díly zázvoru
2 díly nového koření
1 díl koření chilli
1 díl muškátového květu
1 díl skořice
1 díl hřebíčku
1 díl fenyklu

- 10 dílů kurkumy
8 dílů koriandru
6 dílů kardamomu
4 díly kmínu
3 díly pálivé papriky
1 díl koření chilli
1 díl hřebíčku

- 6 dílů zázvoru
3 díly kmínu
2 díly koriandru
1 díl koření chilli
1 díl pepře
1 díl kardamomu
1 díl hřebíčku
1 díl šafránu

Z Indie pochází i tzv. horké koření. To se připravuje do zásoby takto:
8 dílů koriandru
4 díly koření chilli nebo pálivé papriky
4 díly kardamomu
4 díly kmínu
2 díly hřebíčku
2 díly skořice
1 díl muškátového oříšku
Koriandr, kardamom a kmín nejdříve nasucho upražíme a pak všechno roztlučeme v hmoždíři.

Sedmero koření
je známo už po staletí a staří indičtí lékaři je doporučují jako všeobecně posilující prostředek.
Smíchá se 8 dílů mletého pepře dlouhého, 6 dílů mletého zázvoru, 4 díly mletého černého pepře, 2 díly drobně rozdrceného bobkového listu, 1 díl tlučené pískavice řeckého sena, 1 díl skořice a 1 díl tlučeného kardamomu. Sedmero koření se přidává do omáček i polévek, ale hlavně ho lze užívat s medem k povzbuzení srdeční činnosti a při astenii a chudokrevnosti.
(Indická kuchyně - Miltner Vladimír)

Garam masala
Indická voňavá kořenící směs ostřejší chuti s římským kmínem a citrónovou kůrou universální směs pro indické pokrmy masité i vegetariánské. www.rojikovokoreni.cz

4 díly koriandru
1 díl kmínu
1 díl černého pepře dlouhého
1 1/2 dílu černého kmínu (shahjeera)
1 1/2 dílu zázvoru
3/4 dílu kardamomu
3/4 dílu hřebíčku
3/4 dílu skořice
3/4 dílu bobkového listu rozmačkaného




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama