Druhy pepře a rozdíly

28. prosince 2011 v 16:56 | Deborah |  Koření
Je více druhů pepře a zde tento článek objasňuje právě rozdíly mezi těmito druhy a jak který pepř poznáme.
Pepř je koření celé nebo mleté plody cizokrajné rostliny pepřovníku černého. Pepřovník je stálezelená, popínavá rostlina se srdčitými listy.
Pepřovník pochází z Indie, dnes se ale pěstuje také v Brazílii, Malajsii, Číně, Vietnamu atd. a odtuď se vyváží do celého světa. Pro šikovné dá se pěstovat i v domácích podmínkách, ale pro plození vyžaduje jistou trpělivost a hlavně zkušenosti s pěstováním jde o náročnou rostlinku. Aroma si pepř zachová nejlépe, pokud ho nameleme těsně před použitím. A profesionální kuchaři i ti amatérští více sahají po celém pepři a mlýnku než po mletém pepři ze sáčku.

Černý pepř se získává otrháním hroznů pepřovníku s ještě nedozrálými plody a to v době, kdy začínají lehce červenat a ty se pak suší na slunci, až ztmavnou a jejich slupka se zcvrkne. Nevyžadují žádnou další úpravu, proto je černý pepř nejlevnější ze všech zmíněných typů a také nejběžnějším typem k úpravě pokrmů.
Zelený pepř jsou také nedozrálé, ale ještě plně zelené bobule, které se pro zachování barvy, aroma a měkké konzistence nakládají do octa nebo soli. Zelený pepř je velice oblíbeným kořením gurmánů. Je poněkud dražší, zato však delikátní.

Podobně jako pepř zelený se získává i tzv. červený pepř, ten se však sklízí na počátku vybarvování kuliček do odstínů červené.
Bílý pepř získáme z úplně dozrálých kuliček, jež se namáčejí a odlupováním se zbavují změklé tmavé slupky. Pak se suší na slunci tak dlouho, až se vnitřek plodů co nejvíce vybělí. Bílý pepř má znatelně jemnější chuť a není tak štiplavý, jako černý pepř.

Na adrese www.koreni.cz jsou k dostání všechny druhy pepře a dokonce i pepř růžový. Jako růžový pepř jsou známé téměř zralé bobule stromu Schinus t. z Jižní Ameriky, ačkoliv pravým pepřem ve skutečnosti nejsou. Mají slabě pryskyřičnou chuť, nasládlou chuť a v kuchyni se používají hlavně jako dekorace pro zajímavý kontrast ve směsi se zeleným, černým a bílým peřem. Růžový pepř však přidáváme s mírou, protože ve větším množství může být toxický.


U pepře více jak u jiného koření platí zásada všeho z mírou a do pokrmů se přidává opravdu málo a po špetičkách, výhoda pepře je, že si může každý sám ještě po upravě pepř přidat.
Pepř je dobrým prostředkem na trávení, působí preventivně proti různým nemocem a má spoustu dalších léčebných účinků.
 


2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.