Originální recept na pečený čaj

2. září 2011 v 21:36 | Deborah |  Recepty nápojů, čaje, lektvarů

Základem pečeného čaje je ovoce. A to může být čerstvé i mražené. Ve směsi by měly polovinu tvořit kyselejší druhy,
 jako je třeba rybíz. Ovoce se ale vybírá a kombinuje podle vlastní osobní chuti - jablka, hrušky, jahody, maliny,
borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, švestky, 
mandarinky, bezinky a další.
 
Tady je recept spolu s alkoholem,který čaj ještě konzervuje a zajišťuje před zkažením. Není to ale nutné už z toho 
hlediska, že čaj je moc dobrý pro děcka a tam alkohol nemá co dělat. 
 

2 kg ovoce

1250 g cukru krystal

2 citrony

koření (anýz, badyán, skořice, hřebíček apod. a další vychytávky, ale to je na fantazii každého)

a není nutné 2 dcl rumu, vodky nebo i griotky

Ovoce se důkladně omyje a poté si ho nakrájíme na menší kousky - hrušky ani jablka se loupat nemusí. Ve větší míse se smíchá nakrájené ovoce, cukr, oloupaný citron nakrájený na kousky, přiměřeně koření a podle chuti i alkohol.
Předehřeje se trouba a to asi zhruba na 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy přesypeme do hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřetm. Pekáč se dá do trouby a vše za občasného míchání se peče do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Tento čas je však hodně orientační, proto průběh pečení nezapomeňte často kontrolovat. Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na pět minut vzhůru nohama.
Na hrnek čaje vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu! Takže se vyplatí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama