Září 2011

Očista jater podle lidových receptur

9. září 2011 v 20:57 Fytoterapie
Receptů na čištění jater je veliké množství. Játra jsou hlavním orgánům metabolismu (látkové výměny). Všechno, co v těle vzniká a zaniká, se děje přes tento orgán. Proto bychom mu měli věnovat zvýšeno pozornost.

K očistě tohoto ničím nenahraditelného orgánu můžeme použít sedm následujících receptů a návodů, které jsou dostupné a velmi jednoduché.

JABLKA
Čerstvé jablka podporují jaterní činnost. Nejlepší je zařadit jednou týdně jablečný den a sníst během něj 10-12 jablek. Kromě toho je povolen jen kousek černého chleba.
SIRUP
100ml čerstvé šťavy pampelišky, 20ml třezalkové šťávy, 20ml šťavy z majoránky a 20ml šťávy rozmarýnu dob rozmícháme v 1 kg medu a uschováme chladu. Užívá se 3x denně před jídlem 1 čajová lžička.
ČERNÝ RYBÍZ
Polévkovou lžíci kořene černého rybízu čerstvého nebo sušeného vaříme 3-5 minut v 250 ml vody. necháme stát zakryté 15 minut, pijeme 3x denně polovinu dávky před jídlem, duhou po jídle. Do odvaru se dají po uvaření přidat i listy černého rybízu v množství jedna lžíce na jednu dávku.
RAJČATA
Syrová rajčata kromě jiných příznivých účinků (na srdce, hladinu cholesterolu a dalších) působí rovněž na posílení jater. Doporučuje se i čerstvě připravená šťáva v množství asi 350ml denně.
JATERNÍ SMĚS I.
200 g kořene pampelišky s listem, 200 g měsíčku, 40 g mařinky vonné, 60 g tymiánu smícháme, vrchovatou polévkovou lžíci směsi zalijeme 150 ml vroucí vody a necháme stát 10 minut. Můžeme osladit medem. Pijeme 2-3x denně mezi jídly nebo před jídlem.
OSTROPESTŘEC
Potřebujeme ostropestřec mariánský (směs mletého semene) a mléčný cukr, stejným dílem. Mléčný cukr se dá nahradit glukózou. Denně užíváme 2-3 lžičky při potížích, preventivně asi polovinu. Užívá se také jako tinktura ze semen 20-25 kapek 3x denně při jaterních potížích, jako prevence 10-15 kapek.
a nakonec
LECLERKUV PŘÍPRAVEK
100 g šťávy z čerstvých kořenů pampelišky smícháme s 35 g vodky a 15 g glycerinu. A užívá se 2PL denně.
(Článek z Regenerace 7/2011)

Okamžiky

9. září 2011 v 20:57 | Deborah |  Literatura, knížky i karty - novinky i starší
Obálka titulu Okamžiky - Diář 2012 /Paulo Coelho/

Kniha diář OKAMŽIKY autora známého spisovatele argentického původu. Opět vybrané citáty. Jsem zvědavá aby se neopakovalo co už je třeba v knize Život. Určitš si diář v přelomu roku pořídím. Slibuje se citát na každý den. Co mám prohledané tak je citát na každé stránce a zde kolonky tři až čtyři dny. Takže informace různé a kdo bude kupovat na internetu tak určitě vidět i v otevřené podobě a nejen v a- zetku nebo v Kosmasu. Cena kolem 230Kč.

Něco o rostlince vřes :-))

7. září 2011 v 18:28 | Deborah |  Kytičky v lese i na louce
Ze starého herbáře:
Vřes obecný (Calluna vulgaris), nízký keřík; má lesklé lilákové květy; plod je tobolka. Roste na písečných a rašelinních místech; kvete od července do září; jsou rozličné druhy. Vřesovité rostliny zovou se latinským slovem eriky, a pod tímto jménem jsou známy mnohé krásné, ozdobné květiny v našich zahradách a sklennících. V Čechách jižn. nalézá se erika růžová. Nejvíce erik a nejkrásnějších pochází z jižní Afriky. Listy a nať vřesu dávají se také do piva - místo chmele.Calluna vulgaris 'Conbrio' - vřes obecný


Přiznávám, že pravé nefalšované vřesoviště co se dá vidět v přírodě jsem viděla jen párkrát. Je to i více tím, že těchto rostlinek v přírodě ubývá tak jako třeba rašelinišť a právě i půd kde tato složka je ve větším množství a prospívá těmto větru odolným rostlinkám. Zkusíte-li si na zahrádkách utrhnout vřes s velkou pravděpodobností vám zůstane v ruce i s kořínky nebo budete dtžet jen otrhané drobné kvítky a lístky. Všechny lístky podobné mírně jehličkám a i stonky má vřes tuhé. Kvítka jsou drobná a nenápadná a vypadají hodně podobné kvítkům brusinek. Pro skoro zdálky neviditelná kvítka tato květina vynikne v přírodě na svých původních nalezištích, kde se rozrůstají do šíře - vřesovišť. Líbí se jí i studenější podnebí, snese a nezalekne se větru, které jiné rostlinky tak nesnáší.
Zajímavosti
Vřes obecný se hodně rozmnožuje pomocí kořenujících větviček. Proto tvoří rozsáhlé porosty, na kterých se pak nemohou uchytit jiné rostliny, především dřeviny. Na druhou stranu jsou tyto rozsáhlé porosty důležitou pastvou pro včely. Pro farmaceutické využití se vřes rozhodně nepěstuje, protože spotřebu mnohonásobně převyšuje planě rostoucí rostlina.
Lidové názvy
břes, hnidavec, břasa, suchotinka, chvojčina, jindavec
Popis rodu
Do rodu vřes (Calluna) je zařazen jediný druh, který byl dříve řazen do rodu vřesovec (Erica).
Popis čeledi
Zástupci čeledi vřesovcovité (Ericaceae) jsou buď keře nebo polokeře rostoucí především na severní polokouli. Patří sem zhruba 2500 druhů řazených asi do 70 rodů. Jsou vytrvalé, vždyzelené, jen výjimečně opadavé, na okrajích podvinuté. Květy vyrůstají buď jednotlivě nebo tvoří různá květenství (hrozny, okolíky, chocholíky). Plody jsou tobolky nebo peckovice.
Ericaceae rostou na kyselých, chudých půdách. Najdeme je v jehličnatých lesích, na rašeliništích a vřesovištích. Ve Středomoří tvoří křovinné porosty zvané macchie. U druhů této čeledi se často projevuje erikoidní mykorhiza. Díky ní mohou tyto rostliny přežívat na kyselých stanovištích, protože mohou snáze přijímat látky, které jsou zde těžko dostupné.
Obsahové látky
V rostlině je obsažen glykosid arbutin (ve větší míře způsobuje vylučování cukru do moči a také způsobuje poškození jaterní tkáně), kyseliny fumarová a citronová, třísloviny, erikolin (hořce chutnající glykosid pryskyřičné povahy).
Použití v lékařství
Z této rostliny se připravují léčivé čaje a odvary. Čaje mají močopudný účinek, užívají se při léčbě močových cest nebo jako sekretolytikum (látky zřeďující hlen). Také se doporučuje při nemocech jater a žlučníku a proti nespavosti.

Co s kořenem pampelišky?

2. září 2011 v 21:57 | Deborah |  Recepty nápojů, čaje, lektvarů
Kořen pampelišky jako celá rostlina má léčivé a preventivní účinky a dá se použít v odvaru a dále jej lze použít k výrobě kávové nahrážky. Usmívající se
Je dobré si vyhlédnout větší a vzrostlé pampelišky nejlépe v době úplňku, ale i jindy a spíše v pozimním období. Motyčkou nebo dloubákem vykutat nebo vykopat.
Záměna snad není ani možná a bude snad jen z nepozornosti. Uvnitř je kořen bělostné barvy a na povrchu po omytí hnědožlutý a je kůlovitý a jen tak se nesplete, protože jen tak dostat větší kus ze země je docela prácička. Pro srovnání třeba kořen kostivalu zarůstá ještě hlouběji je kůlovitý stejně jak u pampelišky, ale má tmavočernou barvu. No, když se spleteme nic se nestane, protože kořen kostivalu se též dá užívat. Smějící se V klidu pak vše očistíme, drobné kořínky odstraníme a celé opereme. Necháme trochu oschnout. Velké kusy se mohou oškrábat obyčejnou škrabkou co je na brambory. Kořeny se nakrájí na špalíky a nasuší se. Použít se dá i sušička. Skladuje se v plechovkách nebo sklenicích. Z takto upraveného kořene pampelišky se připravuje odvar. Pampeliška je dobrá na jaře při očistných kúrách.
Další způsob je nakrájet kořen na malé špalíky a takto připravené se opraží v troubě nebo i na kamnech. Pravda ještě jsem to takhle nezkoušela, ale je to osvědčený postup pro výrobu zásoby opražené pampelišky a je to podobné nahrážce kávy jako je cikorka a další.

ELBY odkaz na internetový obchod

2. září 2011 v 21:37 | Deborah |  Recepty nápojů, čaje, lektvarů


Pečený čáj se dá sehnat tady na těchto stránkách www.elbyshop.cz v internetovém obchodě

http://www.elbyshop.cz/index.php?route=product/product&product_id=1433

Tady jsou vypsány druhy které se vyrábí a které se dají sehnat:
Já beru i jako inspiraci pro výrobu vlastních čajíků.
  • Ananas s kardamomem
  • Arónie s kardamomem
  • Bezinky se skořicí
  • Borůvka s kardamomem
  • Broskev s anýzem
  • Brusinka se skořicí
  • Černý rybíz s kardamomem
  • Hruška se zázvorem
  • Jablko se skořicí
  • Jahoda se skořicí
  • Malina se skořicí
  • Mango s anýzem
  • Meruňka se skořicí
  • Pomeranč se skořicí
  • Ostružina s kardamomem
  • Rakytník s kardamomem
  • Švestka s badyánem
  • Višeň s kardamomem


Originální recept na pečený čaj

2. září 2011 v 21:36 | Deborah |  Recepty nápojů, čaje, lektvarů

Základem pečeného čaje je ovoce. A to může být čerstvé i mražené. Ve směsi by měly polovinu tvořit kyselejší druhy,
 jako je třeba rybíz. Ovoce se ale vybírá a kombinuje podle vlastní osobní chuti - jablka, hrušky, jahody, maliny,
borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, švestky, 
mandarinky, bezinky a další.
 
Tady je recept spolu s alkoholem,který čaj ještě konzervuje a zajišťuje před zkažením. Není to ale nutné už z toho 
hlediska, že čaj je moc dobrý pro děcka a tam alkohol nemá co dělat. 
 

2 kg ovoce

1250 g cukru krystal

2 citrony

koření (anýz, badyán, skořice, hřebíček apod. a další vychytávky, ale to je na fantazii každého)

a není nutné 2 dcl rumu, vodky nebo i griotky

Ovoce se důkladně omyje a poté si ho nakrájíme na menší kousky - hrušky ani jablka se loupat nemusí. Ve větší míse se smíchá nakrájené ovoce, cukr, oloupaný citron nakrájený na kousky, přiměřeně koření a podle chuti i alkohol.
Předehřeje se trouba a to asi zhruba na 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy přesypeme do hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřetm. Pekáč se dá do trouby a vše za občasného míchání se peče do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Tento čas je však hodně orientační, proto průběh pečení nezapomeňte často kontrolovat. Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na pět minut vzhůru nohama.
Na hrnek čaje vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu! Takže se vyplatí.